Vårrydding i strandkanten

Å gå på stranda en sommerdag, kan være riktig så hyggelig. Men er det hyggelig når stranda er full av plast, glass og søppel?

Også i år skal kommunene i Ofoten være med på årets nasjonale Strandryddedag 6. mai. Med seg på laget har de Hålogaland Ressursselskap, som står for innsamling.

En hyggelig stund med kos og rydding

Alle skal kunne delta på Strandryddedagen. Enten du ønsker å rydde alene, eller sammen med familie, venner, nabolaget, lag, forening eller kolleger. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere hvor du vil rydde via hold norge rent sin Ryddeportal.

• Dette er for å få oversikt over hvor folk rydder, slik at ikke alle planlegger å rydde samme strand, forteller informasjonskonsulent for Hålogaland Ressursselskap, Marielle Eriksen.

Selv om den nasjonale strandryddedagen er satt til å være den 6. mai, er det mange som ønsker å rydde andre dager. Og derfor er det lagt opp til at man i år gjennomfører Strandryddeuken, som varer fra 2. til 7. mai.

• Det er så store mengder av søppel i havet, som medieoppslag om hval med poser i magen og fisk med flasker i magen vist bare i løpet av det siste halve året. Og det er jo derfor vi gjør dette. Det er på tide å ta et grep, forteller Eriksen.

Eriksen forteller at selv om bakgrunnen for Strandryddedagen er alvorlig, håper hun at de som deltar kan gjøre det hele til en positiv opplevelse.

• Vi oppfordrer at man tar med seg familie og venner i fjæra. Rydder litt, tar med seg primus eller grillen og spiser middag i fjæra, har det gøy også rydder man litt til før man drar. Når man da kommer hjem, har man fått mange timer ute i frisk luft sammen med familie eller venner og i tillegg har man gjort en kjempeinnsats for miljøet, sier hun.

Søker statistikk

For å få større innsikt om hvilke steder som er utsatt for marint avfall, håper Hålogaland Ressursselskap på at de lokale kan hjelpe med å samle statistikk.

• Vi ønsker at de som deltar med ryddedugnad kan dokumentere hva de rydder. Er det hovedsakelig plast, glass, er det større gjenstander som ikke kan kastes i en pose? Vi ønsker også at man registrer hvor mange sekker man har ryddet og om det gjenstår noe å rydde på de forskjellige stedene, enten via Ryddeportalen eller via skjema som ligger på facebooksiden til Hold Ofoten Rent.

• Vi håper også at de som vil delta, også kan dele bilder fra ryddeaksjonen med oss – både av hverandre, men også av hva man finner. Disse kan publiseres på facebooksiden  til Hold Ofoten Rent.

Statistikken som blir hentet inn fra skjemaene, skal gå til planlegging av framtidige opprydningsaksjoner i regionen.